Увечері в неділю, 19 травня, під час фестивалю електронної музики Strichka невідомі в масках увірвалися на територію арт-центру Closer.

За словами свідків, нападники палили фаєри, кидалися камінням, пляшками та стільцями. На «Стрічці» є постраждалі, проте серйозних ушкоджень ніхто не отримав.

Увагу праворадикалів міг привернути концерт гурту Redemption Denied. Він проходив у тій самій будівлі – у просторі Otel’.

У Closer заявляють, що викликали у поліцію, однак жодної реакції на виклик не було.


Closer

організатори фестивалю Strichka

У неділю близько 9 вечора на територію Нижньоюрківської, 31 увірвалися невідомі в масках.

Із собою принесли факели та атакували всіх, хто стояв за огорожею фестивалю у черзі. Кидалися камінням, пляшками, стільцями, погрожували вогнем і збивали з ніг.

Пройти огорожу фестивалю їм не вдалося, та все ж постраждало кілька наших гостей і слухачів 20ft. Серйозних травм ніхто не отримав, і хулігани за 20 хвилин покинули Нижньоюрківську. Наша команда викликала поліцію, але жодної реакції не було. З нами досі ніхто не зв’язався із правоохоронних органів.

Наскільки ми зрозуміли, акція була спрямована на концерт, що водночас із Strichka проходив в Otel’.

Відео, зняте у дворі фабрики – з тераси 20ft radio

Одночасно зі Strichka у тій самій будівлі (в просторі Otel’) відбувався концерт Redemption Denied – гурту з Бельгії та Нідерландів, який грає straight-forward hardcore. На концертах Redemption Denied критикують расизм, гомофобію та сексизм.

«Дякуємо усім, хто був учора. Попри ексцеси, все пройшло круто. United we stand, divided we fall», – написали після концерту в Otel’ у промогрупі 044 Hardcore, яка організовувала концерт.


Що кажуть очевидці?

Валерій Вармур

гість Strichka Festival, очевидець

Усе відбулося миттєво і шокуюче. На момент нападу я вже відпочив після суботньої ночі та недільного світанку, вирішив заїхати ввечері дослухати Вurnt Friedman та Vera. Перед цим хотів перекусити на фудкорті.

Це було в проміжку з 20:00 до 21:00. Я стояв біля найближчого прилавку до входу на фестиваль. Раптом на мене почали бігти перелякані люди, було чутно, як кидають пляшки, стільці й усе, що потрапило під руки тим, хто нападав.

У цей момент мені прилетів стілець у спину, після чого я вирішив, що пора б сховатися, і підготувався морально до найгіршого: тікати далеко вже не встигав і був упевнений, що натовп піде далі по головах. Проте щось трапилося, і невідомі вийшли за територію, запалили червоні фаєри, щось кричали. Обличчя ж заховали за футболками. На вигляд ці хлопці були добре фізично підготовлені.

Тоді в черзі на фудкорті стояло чимало іноземців, і мені стало соромно перед ними за цей випадок. Коли я повернувся подивитись, хто кинув у мене стільцем, то помітив, що охорони по периметру фестивалю немає. Жодних серйозних пошкоджень у мене нема, але враження точно зіпсовані. Після цього я хотів піти з фесту, але побоювався, що будуть натовпом виловлювати на виході поодинці, і пішов на Lesnoy Prichal.

Юра Косько

гість Strichka Festival, очевидець

Усе відбулося дуже швидко, десь о 21:10. Я почув якусь паніку, і мене буквально знесло потоком людей.

Їх було людей 30, напевно. Не пам’ятаю точно, чи вони прямо прорвалися на саму «Стрічку» – можливо, опинились десь метр-два за турнікетами. Вони кидали різними речами – стільчиками, дорожніми фішками, пляшками – по відвідувачах фестивалю. Також у них був запалений фаєр. Углиб фесту вони не просувались і покинули його територію за хвилин 5-7.

До якої організації вони належали – не знаю, за якимись вигуками чи кричалками я нічого чіткого не почув, бо тримався на відстані 30 метрів.


У суботу, 18 травня, на культурний простір Coschey Local DIY на Контрактовій площі також напали невідомі. За всіма ознаками це була агресивна праворадикальна організація, розповідають в Coschey Local DIY.

Coschey Local DIY

культурний простір

Це все футбольні розбірки. Праворадикальна футбольна організація прийшла шукати ліворадикальну. Суть у тому, що ці організації пропонують свою охорону на різні події. Вони пропонували нам, але в нашому просторі ніколи не було охорони і ми відмовилися. Організатори іншої події погодилися на цю охорону, і праворадикали прийшли по неї. Спочатку вони шукали їх у нашому просторі, але не знайшли. Тому зробили цей показовий акт.

Ми побачили групу з 30 агресивно налаштованих людей, які йшли до нас. Ми попередили всіх на вулиці, забігли у приміщення і забарикадувалися. Як виявилося, до нас ішов друг з іншої локації і не знав про цю ситуацію. Вони його побили – залили очі балоном, розбили ніс і вкрали рюкзак.

Поліція приїхала 10 хвилин після того, як усе це сталося. Коли правоохоронці зрозуміли, що це радикальна організація, то їхній настрій змінився. Потерпілий з розпухлим носом, з пошкодженими очима, а поліція каже, що з ним усе гаразд. Але нам вдалося їх переконати, тому правоохоронці зафіксували акт правопорушення.

Праворадикали намагалися накрити одну організацію, але накрили нас і Нижньоюрківську. І при цьому побили культурних діячів, які жодним чином не стосуються цих розбірок. Такі провокації вже були кілька разів.

Навряд хтось хотів завдати серйозних травм, просто залякати. «Стрічка» випадково потрапила під роздачу.


Що кажуть правоохоронці?

Яна Кулик

прес-секретарка Подільського управління поліції

З цього приводу надходило повідомлення, на виклик виїжджали патрульні. Вони вам нададуть більш детальну інформацію, ніж ми. Я навіть не можу сказати, чи затримали когось, бо не володію інформацією.

Оксана Блищик

речниця поліції Києва

Жодних заяв до поліції не надходило, і слідчо-оперативну групу на місце інциденту також не викликали. Ми внесли дані про цю подію після відповідного повідомлення у журнал обліку та взяли пояснення в адміністратора (арт-простору Closer – ред.).

За його даними, під час заходу о 21:30 19 травня у приміщення забігло близько 20 осіб, схожих на ультрас «Динамо» – вони викрикували футбольні гасла. Ця група вчиняла хуліганські дії, в результаті яких було пошкоджено холодильник. Але постраждалих немає. Нікого не було затримано, бо немає заяви про вчинення правопорушення. 

Текст: Іра Лесишин, Юля Тунік

Фото: Юра Косько; скрін з відео Redemption Denied