Петиція на сайті Київради про створення рекреаційного парку на Юрковиці набрала необхідну кількість підписів для розгляду.

Її зареєстрував військовослужбовець Сергій Литвяк 12 квітня. Петиція зібрала 6000 підписів за тиждень.

«Забудова на місці історичної археологічної пам’ятки часів Київської Русі «Кирилівська Стоянка» поряд із промзоною немислима, має бути хоч один великий парк на Подолі», – коментує автор петиції. Він пропонує об’єднати цей парк мостом із пагорбами Щекавиці, щоби можна було гуляти між валами повз Житній Ринок, далі наверх на Замкову й через яр на Пейзажну алею чи Володимирську, до пагорбів біля Музею Голодомору.

Військовий закликає змінити цільове призначення ділянки на «рекреаційну зону», щоби захистити її від забудов, а також об’єднати її з майбутнім ландшафтним заказником місцевого знання «Гора Юрковиця», що розташований на сусідній ділянці.

Крім того, автор петиції закликає якнайшвидше «звільнити ділянку, захоплену без договору ТОВ «Керамблоки-Інвест», а також зобов’язати власника будівлі колишнього пивзаводу Ріхерта на вулиці Кирилівській, 35, виконувати умови охоронного договору – реставрувати пам’ятку чи повернути її громаді.

UPD. Представник A Development у коментарі The Village Україна зазначає, що  компанія придбала корпоративні права ТОВ «Керамблоки-Інвест», котрому належать обʼєкти нерухомості площею майже 30 000 м², розташовані на земельній ділянці. Частину з них демонтували після отримання дозвільних документів, кажуть в A Development.

Зараз ТОВ «Керамблоки-Інвест» мають чинний договір оренди, пролонгований на початку квітня строком на 15 років, тобто до квітні 2039 року. Там додають, що з 2006 року сплатили більше трьох мільйонів податків за право користування земельною ділянкою і станом на зараз не мають заборгованості.

В A Development кажуть, що ареал гори Юрковиця не входить у межі ділянки, по якій ТОВ «Керамблоки-Інвест» має підписаний чинний договір оренди.  Представник девелопера також додає, що компанія не передбачає будівельних робіт у межах гори, крім як компексу заходів із благоустрою й ландшафтного дизайну, концепцію котрого розробляє бюро GA Влодко Зотова.

   

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття. Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання». 

   

У червні 2021 року A Devepolment запропонувала концепцію розвитку колишньої території заводу Ріхерта на вулиці Кирилівській на Подолі. Ділянка в промисловій зоні на Подолі відома завдяки «Пивзаводу на Подолі» – історичній броварні, яку заснував купець Микола Хряков у 1872 році. За будівлю відповідав архітектор Володимир Ніколаєв, серед інших робіт якого пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі, маєтки Лібермана й Гальперіна на Липках, а також завершення спорудження Володимирського собору. 

Згідно з актуальним проєктом, який представник A Development описав у коментарі The Village Україна, площа забудови має становити менш ніж 1,5 гектара від загальної площі земельної ділянки в 10,6 гектара. У команді кажуть, що 85% земельної ділянки займатимуть рекреаційні зони з ландшафтним благоустроєм і зонами відпочинку, опоряджена штучна водойма, що виникла на місці карʼєру, де раніше видобували глину для цегли, й облаштований вертикальний парк в ареалі гори Юрковиця.

Крім того, A Development обіцяють зберегти й реставрувати три архітектурні памʼятки та кажуть, що підписали відповідний охоронний договір. Також обіцяють зробити територію, вільну від парканів і шлагбаумів, і відкрити доступ до усіх рекреаційних зон і реставрованих памʼяток.

У липні 2023 року ми також запитували в засновника A Development Олексія Баранова про статус проєкту й занепокоєння киян щодо долі Юрковиці: «Юрковицю ми взагалі не чіпаємо, ми тільки приведемо її до ладу. Плюс це не закритий ЖК, я категоричний противник цього. У нас під благоустроєм 7 гектарів землі, це 70% ділянки: променаду, озеро, вихід на Юрковицю. Це громадський простір, де зможуть проводити час кияни. Озеро треба очищати, там буде багато роботи, але ми це зробимо», – відповів Баранов.

 Фото: сайт Київради