За останній рік попит на електронні книжки зріс більш ніж удвічі, проаналізували в «Книгарні Є».

У мережі пояснюють це тим, що такі книги зазвичай дешевші за паперові, а також завжди є в наявності, на відміну від паперових книг, які можуть закінчуватися. Крім того, електронні книжки зручніше брати з собою в подорож. Утім у мережі вважають, що «електронки» не стануть повноцінними конкурентами паперовим книжкам.

Які жанри обирають українці, які купують електронні книги

Згідно з аналізом за перший квартал 2024 року, читачі в Україні найчастіше вибирають електронні книги українських сучасників. Кожна шоста продана книга електронна, а це майже втричі більше, ніж паперових книг. Також електронні книги частіше обирають прихильники психологічної літератури, детективів і фантастики. Для порівняння, попит на сучасну зарубіжну прозу серед читачів електронних і паперових книжок майже однаковий. 

Смартфон чи планшет

Найпопулярніший гаджет для читання книжок – смартфон (63% покупців мережі читають із телефонів). Лише 21% користується спеціальними рідерами. Планшетним комп’ютерам надають перевагу 12% покупців електронних книг. Ще 4% обирають для читання ноутбуки чи інші пристрої.

Які електронні книги найпопулярніші

 «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка

 «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією»  Володимира Станчишина

 «Для стосунків потрібні двоє» Володимира Станчишина

 «Танці з кістками» Андрія Сем’янківа

 «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка» Тімоті Снайдера

Які паперові книги найпопулярніші

 «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка

 «Хірург» Тесс Ґеррітсен

 «Хімія смерті. Перше розслідування» Саймона Бекетта

 «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла

 «Кафе на краю світу» Джон Стрелекі

   

Майже половина опитаних,  46% респондентів, купували паперові книги впродовж останнього року, свідчить опитування «Нью Імідж Маркетинг Груп» на замовлення Українського інституту майбутнього у квітні 2023 року. Електронні книги впродовж останнього року купували близько 17% опитаних, аудіокниги – 13 %.

   

Український інститут книги й Kyiv Book Weekend також назвали найпопулярніші книги з найвищими рейтингами з продажу у 2023 році.