У Києві проведуть другий фестиваль «Протасів Яр» памʼяті громадського активіста й розвідника 93-ї бригади «Холодний яр» Романа Ратушного, який загинув під Ізюмом у 2022 році.

Фестиваль стартує 15 червня й триватиме до вересня в Протасовому яру в Києві. Другий «Протасів Яр» продовжуватиме основну мету заходу – популяризувати сучасне й традиційне мистецтво, українську історію, правозахисні ініціативи й вшанування пам’яті Романа Ратушного.

«Саме започатковані Романом візії переросли у фестиваль, який уже вдруге відбудеться на Протасовому ярі під гаслом «Ніколи нічого не бійтеся», – кажуть організатори.

 

 

Захід матиме три напрями. Перший – мистецький із концертами й поетичними читаннями. А до другого напряму входять дискусії, розмови, лекції, покази й обговорення документальних фільмів на тему демократії та прав людини. Крім того, у межах програми проведуть лекції й екскурсії, а також передбачена дитяча програма.

Фестиваль створила ГО «Захистимо Протасів Яр», а також громада Протасового яру за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Цьогоріч співорганізатором фестивалю стала ГО «Форум Видавців», а організаціними партнерами – Український ПЕН, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара».

   

Перший фестиваль «Протасів Яр» проходив у Києві з травня по вересень 2023 року. У межах заходу на основній локації, у Протасовому яру в Києві, а також у будівлі Інституту біоенергетичних культур щомісяця відбувалися мистецькі події, під час яких збирали кошти на підтримку захисників України.