The Village Україна розповідає про кінопрем’єри, на які ми чекаємо в травні. Серед них: теніс, секс і Зендея в драмі «Суперники», «збочений та абсурдний» «Дивотріп» із Джейкобом Елорді, Джессі Айзенберґ у ролі Бігфута, «Химера» про розкрадача гробниць, а також українські фільми: «Відблиск» Васяновича, «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, стрічка про Будинок «Слово» та «фільм-мотивація» для рекрутів у ЗСУ. Раніше ми також розповідали про фільми квітня й фільми березня.

«Ґарфілд у кіно»

The Garfield Movie

Трейлер мультфільму «Ґарфілд у кіно»

Повернення культового кота

Ґарфілд ненавидить приймати ванну, обожнює лазанью з додатковим сиром і кожен день проводить біля телевізора. Утім, зустріч із батьком – брудним вуличним котом на імʼя Вік – змушує його покинути теплий дім і разом із другом Оді вирушити в пригоду за межами дому, де замість лазаньї – стрибки з поїзда на ходу.

Премʼєра в Україні: 1 травня

Режисер: Марк Діндал

«Суперники»

Challengers

Трейлер фільму «Суперники»

Теніс, секс і Зендея

Новий фільм Луки Ґуаданьїно, який зняв «Назви мене своїм імʼям» із Тімоті Шаламе, розкаже історію колись талановитої тенісистки Таші, яку зіграла Зендея. Її карʼєра не склалася через травму, тож вона стала суворою тренеркою й вийшла заміж за тенісиста, який ніяк не виграє бодай один тенісний матч. Наступний суперник – його колишній найкращий друг, який за сумісництвом також екскоханий Таші.

Премʼєра в Україні: 2 травня

Режисер: Лука Ґуаданьїно («Назви мене своїм імʼям»)

У ролях: Зендея («Дюна»), Джош ОʼКоннор («Корона»), Майк Фаст («Вестсайдська історія»)

«Спадкоємець»

The Successor / Le Successeur

Трейлер фільму «Спадкоємець»

Мода вимагає жертв

Елліас Барнес – молодий модельєр, який у свої 30 років уже стає художнім керівником відомого паризького модного дому. Поки він відчуває різкий біль у грудях через стрес на новій посаді, його кличуть у рідний Монреаль на похорон його «видатного» батька. «Там він виявляє, що, можливо, успадкував набагато більше проблем, ніж слабке серце», – йдеться в синопсисі до фільму.

Премʼєра в Україні: 2 травня

Режисер: Ксавʼє Леґран

У ролях: Марк-Андре Ґронден, Ів Жак («І все ж Лоранс»)

«Дивотріп»

The Sweet East

Трейлер фільму «Дивотріп»

«Збочена й абсурдна американська Одіссея»

Ліліан приїжджає до столичного Вашингтона разом зі шкільною екскурсією, але швидко відокремлюється від однокласників, щоби вирушити у власну мандрівку містами й лісами східного узбережжя США, у стилі «Аліси в країні чудес» і «Грон гніву» Джона Стейнбека. «У своїй подорожі сучасною Америкою дівчина зустрічає різних людей, які називають цю країну своєю домівкою: від прихильників вищості білої раси й ісламських радикалів до неопанків», – ідеться в описі стрічки. Найкраще цей фільм описав журнал I-D: «Збочена й абсурдна американська Одіссея». Це режисерський дебют Шона Прайса Вільямса, який у ролі оператора знімав «Гарні часи» братів Сафді.

Премʼєра в Україні: 2 травня

Режисер: Шон Прайс Вільямс

У ролях: Джейкоб Елорді («Прісцилла»), Талія Райдер («Ніколи, рідко, іноді, завжди»), Айо Едебірі («Ведмідь»)

«Ми були рекрутами»

Трейлер фільму «Ми були рекрутами»

Фільм-мотивація для майбутніх рекрутів

«Ми були рекрутами» – це суміш документальної стрічки та роуд-муві від Любомира Левицького («Штольня») про вісьмох бійців 3-ї ОШБр: «Тоху», «Дацика», «Істока», «Хельгу», «Хмурого», «Схода», «Дока» та «Хату». За словами режисера, стрічка розкриває героїв не тільки як військових, а і як «просто хлопців, які мають мрії та мирне життя» і є «фільмом-мотивацією» для майбутніх рекрутів.

Премʼєра в Україні: 2 травня

Режисер: Любомир Левицький («Штольня»)

«Без глазурі»

Unfrosted

Трейлер фільму «Без глазурі»

Комедія про печиво від Джеррі Сайнфелда

«Великі новини зі світу сніданків», – починає вечірні новини телерепортер із комедії про печиво від коміка й актора Джеррі Сайнфелда, зірки серіалу «Сайнфелд». У 1960-х роках, коли у США всі снідали пластівцями з молоком, між двома компаніями-гігантами – Kellogg’s і Post – почалася боротьба через нову революційну випічку. «Без глазурі» – це дебют Сайнфелда в режисерському кріслі.

Де дивитисяNetflix

Премʼєра в Україні: 3 травня

Режисер: Джеррі Сайнфелд

У ролях: Джеррі Сайнфелд («Сайнфелд»), Мелісса Маккарті («Подружки нареченої»), Емі Шумер («Усередині Емі Шумер»), Гʼю Ґрант («Вонка»)

«Фінал: Напад на Вемблі»

The Final: Attack on Wembley

Трейлер фільму «Фінал: Напад на Вемблі»

It’s not coming home

Збірна Англії з футболу у 2021 році вийшла у фінал «Євро» – перший фінал великого турніру з 1966-го. «Кубок нарешті їде додому» – кажуть англійські фанати в очікуванні матчу зі збірною Італії. Після місяців локадауну через пандемію COVID-19 вони готові потрапити на матч за будь-яку ціну, навіть якщо не мають квитків. Фанати залазили на світлофори, кидали фаєри й розливали алкоголь, а шість тисяч із них таки потрапили на стадіон «Вемблі» без квитків. Документальний фільм «Фінал: Напад на Вемблі» розкаже про людей, які незаконно проникли на цей матч.

Де дивитисяNetflix

Премʼєра в Україні: 8 травня

Режисер: Роб Міллер, Квабена Оппонґ

«Будинок «Слово». Нескінченний роман»

Трейлер фільму «Будинок «Слово». Нескінченний роман»

Розстріляне відродження

У Харкові за наказом Сталіна будують кооперативний будинок «Слово», а видатних українських письменників, зокрема Миколу Хвильового, Павла Тичину й Володимира Сосюру, заселяють у комфортні квартири. Звісно, є «але»: це пастка та спроба тотального контролю над їхньою творчістю. Згодом до будинку підселяють нікому не відомого «молодого письменника» на імʼя Володимир Акімов. Це ж не може бути співробітник НКВС, правда?

Премʼєра в Україні: 9 травня

Режисер: Тарас Томенко («Терикони»)

У ролях: Дмитро Олійник («Крути 1918»), Вʼячеслав Довженко («Кіборги»)

«Татова донька»

No Love Lost / La Fille De Son Pere

Трейлер фільму «Татова донька»

Сімейна комедія про дорослішання й тривожність

Етьєн став батьком, коли йому було 20 років. Після народження доньки Рози його кохана покинула сімʼю й залишила дитину. Попри це, Етьєн зміг збудувати теплі та близькі стосунки з дочкою: вони разом чистять зуби, вчаться водити автівку й дивляться телевізор. Якось Етьєн побачив на екрані матір своєї дитини в Португалії, у компанії серферів. Після цього він із Розою вирушає в останню хаотичну сімейну подорож.

Премʼєра в Україні: 9 травня

Режисер: Ерван ле Дюк

У ролях: Науель Перес Біскаярт («120 ударів на хвилину»), Селеста Брюнкель

«Королівство планети мавп»

Kingdom of the Planet of the Apes

Трейлер фільму «Королівство планети мавп»

Мавпи – домінантний вид?

Франшиза «Планети мавп» повертається й переносить нас у період після правління «Цезаря» з оригінальних фільмів. Мавпи тепер – домінантний вид, тоді як люди «приречені на життя в тіні». Новий тиранічний мавпячий вождь будує свою імперію, тоді як молода мавпа вирушає в подорож, де зустрічає людину й переосмислює своє існування.

Премʼєра в Україні: 9 травня

Режисер: Вес Болл («Той, що біжить лабіринтом»)

У ролях: Овен Тіґ («Воно»), Фрея Аллан («Відьмак»), Кевін Дюранд («Ной»)

«Пробивний чувак»

Boy Kills World

Трейлер фільму «Пробивний чувак»

Криваве побоїще

На костюмованому шоу, де пірати й люди в костюмах ананасів по-справжньому вбивають людей, гинуть батьки 9-річного глухонімого хлопчика. Той виростає, і, щоб помститися, стає майстром бойових мистецтв. План простий – повернутися на шоу та влаштувати криваве побоїще у стилі «Убити Білла» та «Все завжди і водночас».

Премʼєра в Україні: 16 травня

Режисер: Моріц Мор

У ролях: Білл Скашґорд («Воно»), Мішель Докері («Джентльмени»), Джессіка Рот («Ла-Ла Ленд»)

«Пригоди Бігфутів» 

Sasquatch Sunset

Трейлер фільму «Пригоди Бігфутів»

Джессі Айзенберґ у ролі Бігфута

«Пригоди Бігфутів» – це комедія про таємне життя бігфутів від продюсера й режисера кіностудії A24 Арі Астера («Сонцестояння», «Спадковість», «Усі страхи Бо») з Джессі Айзенберґом у головній ролі. «Глибоко в незайманих хащах, де ще не наслідила людина, ховається незвичайна сімʼя. Вони загадкові відлюдькуваті і їх ніхто не бачив… До цього часу», – йдеться в описі стрічки.

Премʼєра в Україні: 16 травня

Режисер: Девід Зеллнер, Нейтан Зеллнер

У ролях: Джессі Айзенберґ («Соціальна мережа»), Райлі Кіо («Шалений Макс: Дорога гніву»)

«Відблиск»

Reflection

Трейлер фільму «Відблиск»

Учитися жити наново

«Відблиск» Валентина Васяновича вийшов ще у 2021 році, але тільки тепер виходить в український прокат, його відклали через початок повномасштабного вторгнення РФ. Сергій – цивільний, а згодом військовий хірург, який потрапляє в полон російської армії на сході України. Там він стає свідком приниження, знущань і катувань, аж допоки його не обмінюють. У цивільному житті Сергій пробує відбудувати стосунки з колишньою дружиною, дочкою, а також наново вчиться бути людиною. Стрічка ввійшла в основну конкурсну програму 78-го Венеційського кінофестивалю.

Премʼєра в Україні: 16 травня

Режисер: Валентин Васянович («Атлантида»)

У ролях: Андрій Римарук («Атлантида»), Роман Луцький («Сторожова застава»)

«13 убивць»

13 Assassins / Jusan-nin No Shikaku

Трейлер фільму «13 убивць»

Самураї проти лорда-садиста

Події «13 убивць» відбуваються наприкінці японської феодальної ери. Група відважних самураїв вирішує знищити лорда-садиста, щоб не дати йому зійти на престол і занурити країну у війну. Цей фільм 2010 року виходить в український прокат як частина весняного сезону ретроспективи від «Артхаус Трафік». Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картина боролася за головну нагороду – «Золотого лева». Головну роль виконав Кодзі Якусьо, який також зіграв у стрічці «Ідеальні дні» Віма Вендерса, що номінували на «Оскар» у 2024 році в категорії «Найкращий закордонний фільм».

Премʼєра в Україні: 16 травня

Режисер: Такасі Мііке («Кінопроба»)

У ролях: Кодзі Якусьо («Ідеальні дні»)

«Уявні друзі»

If

Трейлер фільму «Уявні друзі»

Бестіарій вигаданих істот

«Уявні друзі» – це історія про дівчинку, на імʼя Бі, яка може бачити фантастичних істот, яких будь-яка людина коли-небудь вигадувала: соняшника в костюмі з краваткою, істоту-контрабас або палаючу зефірку. Бі розуміє, що її суперсила здатна відновити звʼязок між цими істотами й дорослими, яких зіграли Раян Рейнольдс та Емілі Блант.

Премʼєра в Україні: 16 травня

Режисер: Джон Кразінскі

У ролях: Фібі Воллер-Бридж («Індіана Джонс і Реліквія долі»), Емілі Блант («Оппенгеймер»), Раян Рейнольдс («Дедпул»)

«Одне життя»

One Life

Трейлер фільму «Одне життя»

Урятовані діти

Ніколас Вінтон урятував 669 дітей, більшість із яких – євреї з концтабору в окупованій нацистами Чехословаччині. «Одне життя» – це біографічний фільм про нього, який показує Вінтона через 50 років, коли BBC запрошує його зустрітися з урятованими дітьми на телешоу.

Премʼєра в Україні: 23 травня

Режисер: Джеймс Говз

У ролях: Ентоні Гопкінс («Батько»), Гелена Бонем Картер («Бійцівський клуб»), Джонатан Прайс («Гра престолів»)

«Химера»

La Chimera

Трейлер фільму «Химера»

Розкрадач гробниць

Італо-британський археолог, на імʼя Артур, повертається в рідне містечко на узбережжі моря, у Тоскані. Він відмовляється знайти «нормальну» роботу, бо має магічний дар – уміння «відчувати порожнечу». Це допомагає йому збагатитися, але не без допомоги «чорних археологів», які шукають сховки скарбів етрусків – давніх племен, які жили на цій території ще до нашої ери.

Премʼєра в Україні: 23 травня

Режисер: Аліче Рорвахер («Щасливий Лазар»)

У ролях: Джош ОʼКоннор («Корона»), Альба Рорвахер («Ідеальні незнайомці»)

«Фуріоза: Шалений Макс. Сага»

Furiosa: A Mad Max Saga

Трейлер фільму «Фуріоза: Шалений Макс. Сага»

Матріархат переможе?

Фуріоза викрали з її дому ще зовсім маленькою, тож орда байкерів тепер вважає її своєю власністю. Поки триває війна між очільником банди Дементусом і Несмертним Джо, Фуріоза намагається повернутися додому. Це передісторія Фуріози, яка відбувається за 15–20 років до подій стрічки «Шалений Макс: Дорога гніву».

Премʼєра в Україні: 23 травня

Режисер: Джордж Міллер («Шалений Макс»)

У ролях: Аня Тейлор-Джой («Минулої ночі в Сохо»), Кріс Гемсворт («Тор»)

«Ти мене любиш?»

Трейлер фільму «Ти мене любиш?»

Підліткова драма на тлі розпаду СРСР

«Ти мене любиш» – це історія дорослішання від режисерки Тоні Ноябрьової, що розгортається в 1990-х роках, напередодні розвалу СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни й народження іншої. Фільм уперше показали на Берлінале в межах програми «Панорама», а українська премʼєра відбулася на Одеському фестивалі, де виконавиця головної ролі Карина Химчук отримала спецвідзнаку за найкращу жіночу роль. Пізніше її також нагородили премією «Кіноколо» як найкращу акторку.

Премʼєра в Україні: 

Режисерка: Тоня Ноябрьова

У ролях: Карина Химчук, Максим Михайліченко