У Миколаєві планують відновити школу, зруйновану внаслідок російського обстрілу, з урахуванням енергонезалежності та власним джерелом води. Проєкт відбудови презентувала архітекторка й засновниця архітектурно-проєктної групи Анна Кирій, передає Pragmatika.

Нову школу зведуть на базі старої, відновивши головний корпус будівлі. Вона матиме укриття з санвузлами, диспетчерською, інженерним приміщенням й інфраструктурою для людей з інвалідністю.

Площа закладу матиме 17,5 тисяч квадритних метрів, там планують створити три відкриті класи-альтанки з сонячними панелями для проведення майстеркласів на свіжому повітрі, теплицю та зони відпочинку. Також хочуть облаштування теплові насоси і свердловини, що забезпечуватимуть заклад водою.

Крім того, на території школи розмістять лабораторії, конференц-зали, майстерні, спортивні майданчики і два музеї. Спортивні майданчики та зону відпочинку зможуть відвідувати жителі міста, а біля закладу хочуть побудувати мікрорайон для людей, які втратили житло.

Для пошуку коштів на будівництво Миколаївська міська рада підписала меморандум з американським фондом Sweetanok. До повномасштабного вторгнення у школі навчались 690 дітей, а після відбудови зможуть навчатись вдвічі більше учнів – 1 326, кажуть автори проєкту.

 

В Україні випустили посібник для проєктування й реконструкції енергоефективних шкіл за принципом Build Back Better. У ньому надають рекомендації, щоби підвищити екологічну безпеку шкіл і термомодернізувати їх. Зокрема розповідають, як на це можуть впливати форма будівлі і її розташування.

Фото: Анна Кирій