У Європейському Союзі планують створити наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram, пише De Standaard.

Регулятором має стати Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій (BIPT). Він відстежуватиме роботу застосунку, зокрема, як Telegram реагує на заклики до насильства або нелегальний продаж зброї.

Наглядовий орган регулюватиме роботу месенджера на території всього ЄС. Крім того, якщо компанія не реагуватиме на скарги користувачів, регулятор зможе її оштрафувати.

Бельгія отримала право на нагляд за Telegram завдяки закону ЄС про цифрові послуги, що поширюється на всі онлайн-платформи. Нові правила спрямовані на боротьбу з незаконним контентом і ризиками для громадської безпеки.

 

У квітні Telegram заблокував низку офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії РФ проти України, зокрема бот розвідки. Пізніше офіційні українські боти від СБУ, ГУР і Мінцифри, що допомагають у боротьбі з агресією РФ, відновили роботу.

У травні 2023 року засновник компаній Petcube і Fuelfinance Ярослав Ажнюк у колонці для видання The Kyiv Independent Ажнюк зазначив, що «за фасадом публічних заяв [засновника Telegram] Павла Дурова про «незалежність» і «протистояння російській владі» ховаються маловідомі факти, які вказують на його співпрацю з російським режимом». У Telegram ці заяви заперечують, детальніше ми розповідали за посиланням.