Одним із найважливіших викликів батьківства є захист дітей від усіх можливих загроз сьогодення, зокрема й кіберзагроз. Щоби покращити ситуацію з кібербезпекою, всеукраїнську інформаційно-освітню кампанію з особистої кібергігієни почало представництво Фонду цивільних досліджень і розвитку США в Україні (CRDF Global в Україні) за підтримки Державного департаменту США та спільно з Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України, Міносвіти, «Всеукраїнською школою онлайн», «Освіторією» та «Києвом Цифровим». Розбираємося, що загрожує підліткам у диджитал-світі та як захистити їх від впливу онлайн-шахраїв.

Які найпоширеніші кіберзагрози для тінейджерів

Кібербулінг

Так, різноманітні насмішки та приколи можна вважати основою спілкування тінейджерів. З погляду психології це нормальне явище, бо допомагає згладити дискомфорт у спілкуванні, зрозуміти межу між власними й чужими кордонами та навчитися їх відстоювати. Але невинні жарти нерідко переростають у повноцінний булінг, від якого вже не сховатися за дверима школи. Соціальні мережі, чати, короткі відео та рілзи присутні в життях більшості підлітків 24/7, і, на жаль, містять не завжди приємний контент, що надихає. У багатьох випадках діти не здатні витримати такий тиск самостійно та без відчутних наслідків.

Крадіжка особистих даних

Здавалося би, підлітки ще не мають активів чи доступу до особливо важливих даних, що там красти? Поширена думка, але правда в тім, що постраждати від викрадення даних може будь-яка людина, яка використовує інтернет для власних потреб. Для того, щоби постраждати від подібних дій, не потрібно бути відомим чи мати впливових батьків – мотиви шахраїв не завжди підвладні загальній логіці. Профайли тінейджерів у соцмережах так само зламують і використовують для шантажу, зливу особистих переписок чи медіафайлів, а іноді навіть роками відстежують, щоб отримати дані до кредитних карток та інших важливих документів. 

Компрометація даних

Підлітки зазвичай досить сміливі у своїй онлайн-поведінці, адже це комфортний для них світ, де простіше самовиражатися та знаходити в цьому однодумців. Та, на жаль, діти не завжди свідомі щодо контенту, який вони публікують або надсилають, і можуть поводитися занадто відверто або намагатися здаватися кимось іншим. Тож щоби тінейджер не нашкодив власній репутації через викрадені дані чи такі, що випадково потрапили не до тих рук, важливо йому донести: не варто викладати в онлайн те, що не хотілося би показувати бабусі.

«Онлайн-хижаки»

Памʼятаєте, як нас у дитинстві батьки вчили не йти за чужими людьми, які пропонують шоколадку? На жаль, ці люди еволюціонували та продовжують загрожувати вже нашим дітям у диджитал-світі. Найчастіше такі «хижаки» видають себе за однолітків і роблять усе, щоби втертися в довіру до підлітків у соцмережах, ігрових комʼюніті чи інших середовищах. Мотиви можуть бути якими завгодно, але зрідка мають позитивний вплив.

Фішинг

Хоча тінейджери й підходять до всіх нових технологій зі сміливістю та допитливістю, брак життєвого досвіду та критичного мислення може затягнути їх у пастку. Так, втрачений доступ до акаунту в соцмережах може бути наслідком усього лиш одного кліку на неперевірене посилання в діректі, а викрадені дані банківської картки можуть бути результатом переходу за ненадійним QR-кодом для оплати в кавʼярні.

Як захистити підлітка від кіберзагроз?

Найперша й найбанальніша порада – вибудовувати довірливі стосунки. Підлітковий вік може бути складним для обох сторін, але якщо ви звикли відверто спілкуватися на будь-які теми та продовжуватимете показувати підлітку, що ви на його боці, що би не сталося, то, потрапивши в халепу чи бентежну ситуацію., дитина звернеться до вас за порадою та розрадою. Тож підтримуйте, щиро цікавтеся життям підлітка й говоріть із ним про все, включно з безпекою в інтернеті. Окремо важливо говорити про довіру до людей по той бік аватарок, пояснювати можливі загрози й не забувати про сексуальне виховання. 

Окрім довіри і відкритого спілкування, важливо навчити тінейджера базових правил кібергігієни так само, як у ранньому дитинстві ви вчили дитину чистити зуби чи мити руки перед їжею. Серед найважливіших правил можна виокремити три:

  1. Створювати різні та складні паролі до кожного акаунту (16 символів, великі та малі літери, цифри, спеціальні символи) та регулярно їх оновлювати.

  2. Не використовувати відкритий Wi-Fi для обміну чутливими даними (доступи, дані карток, адреси тощо). Варто проводити такі операції із захищеним інтернетом удома або використовувати мобільний інтернет як точку доступу.

  3. Не переходити за посиланнями від невідомих відправників і загалом перевіряти лінки (гуглити, стежити за правильним написанням брендів і сервісів)

Якщо з цими правилами підлітки вже ознайомлені, привчайте їх до двофакторної автентифікації усюди, де це можливо, а також до користування надійними менеджерами паролів, умикання VPN-сервісів для додаткового шифрування даних, своєчасного оновлення програмного забезпечення й використання антивіруса.

Основні правила кібергігієни доступні для ознайомлення на сторінці. Також на ній доступна інтерактивна гра для перевірки й розвитку знань із кібербезпеки.

Також не варто забувати й про програми батьківського контролю, але варто знайти такі, що зберігатимуть конфіденційність підлітка, і проговорити використання цих програм із дитиною. Так ви зможете отримувати інформацію про дії дитини в інтернеті та зреагувати, якщо виявите потенційно небезпечні дії, сайти чи контент.

Такі базові правила кібергігієни допоможуть підлітку захистити все найважливіше, а вам – бути впевненими, що з дитиною в інтернеті все гаразд. До речі, а ви самі коли востаннє оновлювали паролі до соцмереж?