У садибі Горбунової на вулиці Алли Тарасової, 6 і 6-Б, що в місцевості Старого Києва, відновили будівельні роботи, пише громадська організація «Мапа Реновації».

Нещодавно роботи тут активізували, а навколо будівель зʼявився паркан. Паспорт обʼєкта відсутній, кажуть в організації. 

Садиба Горбунової входить до центрального історичного ареалу Києва, а також до буферної зони обʼєкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це означає, що всі будівельні роботи тут мають погоджувати профільні департаменти – Мінкульт і департамент охорони культурної спадщини. Утім ДОКС повідомив, що жодних дозволів на роботи не надавав, пояснюють в організації. 

Приміщення в обох будівлях належать ТОВ «Віала» й «Анемон-А». Утім договір оренди на земельні ділянки вони не укладали, кажуть активісти. 

Окрім того, відомо про дві декларації початку будівельних робіт, а саме реконструкції будівель під готельно-торговельно-офісний комплекс у 2011 й 2014 роках. Замовником є «Віала», а генеральним підрядником – ТОВ «Прометей-Сяйво». «Усі три ТОВ так чи так повʼязані з сестрами Балясними», – коментують у «Мапі Реновації».

Вони проводили роботи в садибі Горбунової й у 2020 році. Тоді ж були бенефіціаторами реконструкції будівлі на вулиці Ярославів Вал, 10, де вирили котлован глибиною більш ніж 11 метрів без дозволів і погодження з мешканцями будинку. Через будівельні роботи на внутрішніх і зовнішніх стінах квартир виникли тріщини, писали в організації.

   

Будівлі на вулиці Алли Тарасової, 6 і 6-Б, початково належали до однієї садиби. Відомо, що її власницею з 1899 по 1916 рік включно була Софія Семенівна Горбунова. Основний будинок, що під номером 6, зведений у стилі цегляного неоренесансу.

Обкладинка й фото: Яна Доброхліб