Новий спрощений порядок встановлення меморіальних дошок уже діє в Києві, пише заступниця голови КМДА Марина Хонда.  

Згідно з ним, повноваження щодо встановлення меморіальних дошок передали до райдержадміністрацій міста. Так хочуть пришвидшити ухвалення рішень, спростити процедуру й зробити її більш доступною для людей, каже Хонда.

Окрім того, окремо визначили типовий зразок меморіальної дошки, оскільки кількість клопотань про встановлення меморіальних дошок і пам’ятних знаків на честь загиблих військових постійно зростає.

Як працює спрощений порядок

  • Замовник має направити звернення до київського міського голови
  • Міський голова передає його до відповідної РДА, яка протягом не більше двох місяців має приготувати розпорядження про погодження встановлення меморіальної дошки
  • РДА розміщує на своєму офіційному вебсайті інформацію про людину, якій встановлюють меморіальну дошку. Посилання на неї використовуватимуть для створення QR-коду на меморіалі
  • Далі замовник виготовляє, розміщує меморіальну дошку й проводить офіційне відкриття. Також має передати її до комунальної власності міста чи на баланс власника будівлі
  • Після встановлення замовник має надати департаменту містобудування та архітектури Київради, РДА й балансоутримувачу будинку інформацію про встановлення дошки (світлини й інформацію про дату встановлення та відкриття)

Які документи потрібно, щоби встановити меморіальну дошку

  • Письмова заява
  • Історико-біографічна довідка
  • Кольорові світлини фасаду будинку й пропонованого місця розташування меморіальної дошки
  • Проєктна пропозиція
  • Письмова згода балансоутримувача будівлі й родичів загиблого військового для встановлення, а також згода щодо фінансування робіт
  • Висновок щодо тексту напису на дошці
  • Копії документів, які підтверджують смерть військового, і його нагородних документів

Детальніше про загальний і спрощений порядок встановлення меморіальних дошок, зокрема, на будинках у межах буферної зони обʼєктів усесвітньої спадщини й пам’ятках архітектури, можна прочитати за посиланням

У 2023 році кількість звернень щодо встановлення пам’ятних знаків у столиці збільшилася вшестеро, як порівняти з 2021 роком, коментує Хонда. Клопотань про встановлення дошок і пам’ятних знаків на честь загиблих захисників у 2021 році було 14% від загальної кількості, а за 2023 рік – уже 71%. У січні й лютому 2024 році ця частка становила вже 75% від загальної кількості.

   

Новий спрощений порядок встановлення меморіальних дошок у Києві затвердили в березні 2024 року. У новому порядку запровадили спрощену процедуру розміщення меморіальних таблиць для загиблих військових. Також встановили чіткі вимоги до художнього оформлення, розміщення, утримання й обліку дошок.

   

У Львові затвердили вигляд і порядок встановлення меморіальних таблиць загиблим захисникам у жовтні 2023 року. Виконавчий комітет уніфікував два варіанти меморіальних таблиць. Над взірцями працювали разом з архітекторами.

   

Співзасновник і дизайнер «Агентів змін» Олександр Колодько розробив дизайн меморіальних таблиць для загиблих захисників і цивільних. Колодько пропонує візуально розділити таблиці. Зокрема, меморіальні таблиці для військових можна оформити шрифтом UAF Memory, а для цивільних – Proba Nav2.

   

Редакція The Village Україна поспілкувалася з історикинею, активісткою, культурною менеджеркою й керівницею патронатної служби «Азову» про роль військового цвинтаря, меморіалів і різні підходи до збереження пам’яті.