Україна подала заяву до Ради Європи про частковий відступ від Конвенції про захист прав людини через воєнний стан.  

Які саме обмеження

  • Примусове вилучення обʼєктів приватної й комунальної власності для потреб держави
  • Запровадження комендантської години, особливого режиму вʼїзду й виїзду та військово-житлового обовʼязку
  • Обмеження пересування й руху транспортних засобів
  • Проведення огляду речей, транспорту й житла (за винятком обмежень, встановлених Конституцією України)
  • Заборона проведення масових заходів
  • Заборона вибору місця перебування чи проживання, зокрема й зміна місця проживання тим, хто перебуває на військовому або спеціальному обліку

Що це означає 

Така заява – це частина міжнародних зобовʼязань України, а подібні повідомлення надсилають ще з 2015 року, пояснює міністр юстиції Денис Малюська. «Це не ноу-хау – так чинять усі країни, які ведуть війну (окрім РФ, звісно, у них з правами людини завжди погано)», – пише міністр. 

У квітні 2024, зазначає Малюська, Україна вчергове уточнила перелік обмежень, що вже існують, і зменшила його. Періодичний перегляд повідомлень і можливих обмежень – це теж частина міжнародних зобовʼязань.

«Україна у квітні не призупинила захист, а якраз, навпаки, переглянула й забрала застереження щодо обмеження певного набору прав», – додає Малюська.

 

 11 квітня 2024 року Верховна Рада підтримала оновлений законопроєкт про мобілізацію. 16 квітня його підписав президент Володимир Зеленський, а наступного дня законопроєкт опублікували в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України». Він набуде чинності за місяць – 17 травня. Ось які зміни ухвалив парламент.

   

З 23 квітня в консульствах України призупинили видачу документів чоловікам призовного віку. МЗС пояснило, чи отримають послуги в консульствах українці, які подали заяви до введення обмежень.