Памʼятка архітектури «Літаюча тарілка», що на вулиці Либідській, збереже свою автентичність і функцію поряд з проєктом ТРЦ, пише Мінвідновлення.

ДІАМ видала забудовнику ТОВ «Проспект» дозвіл на реконструкцію нежитлових будівель в ТРЦ, що розташовані поруч із «Літаючою тарілкою». Водночас памʼятку повністю збережуть, зараз у ній проводять ремонтно-реставраційні роботи, кажуть у Мінвідновлення.

Зокрема, не будуть змінювати головний фасад, планування будівлі й функціональне призначення кінолекційної зали, що є основним предметом охорони. 

Забудовник намагався отримати дозвіл на роботи ще у 2022 році, але тоді йому відмовили через відсутність дозволу органу з охорони культурної спадщини й деякі зауваження, пояснює ДІАМ. Тепер компанія отримала такі документи, зокрема, від ДОКС і Мінкульту. Їх можна переглянути за посиланням

 

Будівля Інституту науково-технічної експертизи й інформації на Либідській площі, більш відома киянам як «Літаюча тарілка», була предметом кількарічних баталій між активістами й девелопером Вагіфом Алієвим. Архітектор Флоріан Юрʼєв на схилі років разом з активістами-однодумцями зі спільноти Save Kyiv Modernism намагався відстояти свій витвір, оскільки Алієв хотів інтегрувати модерністську споруду у свій новий торговий центр Ocean Mall.

У жовтні 2020 року Мінкульт вніс «Тарілку» до реєстру пам’яток місцевого значення. Такий статус захищає будівлю від небажаних втручань, адже, за законом, пам’ятки можна тільки реставрувати, не змінюючи їхнього вигляду й розмірів. Однак ТРЦ Ocean Mall продовжили будувати. Ми розповідали, що відбувалося з будівлею і як на неї може вплинути запланований запуск Ocean Mall.

   

Режисер Олексій Радинський, який не залишився осторонь боротьби за спадщину модернізму, зняв про це фільм – «Нескінченність за Флоріаном». Редакція The Village Україна поговорила з режисером про роботу над фільмом, захист модерністської архітектури й розвиток міста.

Обкладинка й фото: Мінвідновлення