Будівельна компанія «Ковальська» забрала позов про захист честі, гідності й ділової репутації проти активіста Дмитра Перова через будівництво на вулиці Жилянській, 47.

 

 

На місці садиби 19 століття компанія хоче звести багатофункціональний комплекс Nuvo Business Park – це сім будівель площею понад 80 тисяч м².

Улітку 2023 року її представники подали до суду на Перова з вимогою спростувати інформацію щодо історичної цінності будинку, який компанія самовільно знесла напередодні.

 

 

Забудовник тоді просив близько 100 000 гривень за те, що Перов назвав будинок 1860 року цінним, а його збереження – важливим для історії України. «Тепер, забравши позов, компанія де-юре визнала цінність садиби, а відтак – неправомірність власних дій», – пише активіст.

   

Будинок-садибу на вулиці Жилянській, 47, збудували в 1860-х роках. Це була територія молокозаводу, де працювала адміністрація підприємства. У 19 столітті садиба належала до території пивзаводу. Будівлю, імовірно, використовували для розміщення працівників.

У червні 2023 року будинок почали розбирати попри заборону Київради. Ще у 2021 році його внесли до списку 100 цінних історичних будівель, на демонтаж або перебудову яких Київська міська рада наклала мораторій.

А в липні 2023 року компанія «Ковальська» подала в суд на активіста Дмитра Перова. Тоді в «Ковальській» зазначили, що будинок не має історичної цінності й належить до рядової забудови, а від Перова вони вимагатимуть спростування через «неправдиві маніпулятивні заяви».

Обкладинка й фото: Дмитро Перов