Урбан-бюро Big City Lab презентувало в Києві посібник «Безбарʼєрність у реабілітаційних відділеннях».

Автори посібника зібрали практики, підходи й рішення, щоб створювати простори лікарень доступними для всіх. Зокрема, для лікарів, терапевтів, відвідувачів і пацієнтів.

У посібнику можна знайти:

  • Перелік основних реабілітаційних послуг;
  • «Матрицю порушень» (ситуації, які демонструють бар’єри, з якими стикаються різні маломобільні групи населення);
  • Рішення для просторів лікарні (як облаштувати вхід, подвір’я, коридори, сходи й ліфти, палати, навігація, їдальня, душові й убиральні);
  • Кабінети фізичної терапії й ерготерапії, у яких пацієнти зможуть відновити побутові навички;
  • Анкету для самостійного аудиту медичного закладу на доступність.

«Безбар’єрність не закінчується на пандусах і пониженнях. Це про те, як зробити заклади реабілітації комфортними для пацієнтів і лікарів, місцем розвантаження, безпеки, заспокоєння, а також відновлення як соціально-психологічного, так і навичок людини, яка прагне повернутися до активного життя» – каже керівниця проєкту Вікторія Тітова.

Посібник створили спільно з МОЗ у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору. До його створення також долучилися Мінвідновлення, фахівці з реабілітації, експерти з фізичної доступності, архітектори й військові, що проходили реабілітацію або допомагають відновитися іншим.

Завантажити посібник можна безкоштовно за посиланням.

 

Big City Lab також розробили путівник, який містить рекомендації з облаштування просторів у «Центрах життєстійкості» (нові простори можна створити на базі старих приміщень, не витрачаючи багато коштів і зусиль, кажуть в урбан-бюро).

Редакція The Village Україна запитала директорку Big City Lab, як радянські школи програмують поведінку учнів, чому для освіти важливо мислити категорією простору й за якими принципами варто відбудовувати школи в Україні.