Литва планує збудувати шість підземних шкіл-бомбосховищ у шести областях України, заявив голова литовської програми з відбудови України Co-create Future of Ukraine Артурас Жарновскіс в інтервʼю «Укрінформу».

Школи зведуть «з нуля», тобто в місцях, де раніше не було навіть укриттів. Крім того, у закладах передбачать антирадіаційний захист. По одній школі збудують у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській і Чернігівській областях, а місце для шостої школи шукають. Імовірно, це буде Харківська область, кажуть у фонді.

«Наша мета, щоби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. А в інших умовах такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати по-різному, для спортивних, культурних занять», – розповідає Жарновскіс.

Будівництво підземних шкіл хочуть завершити до кінця 2024 року.

   

На початку квітня в Харкові завершили будівництво першої підземної школи в Україні. Вона має 20 класних кімнат і розрахована на прийом 900 учнів у дві зміни. Зокрема, наступного навчального року в школі навчатиметься вже 600 дітей. Такі школи продовжать будувати й в інших районах містах.