Уряд Польщі схвалив законопроєкт, який продовжує тимчасовий захист біженців з України до 30 вересня 2025 року, пише PAP. Утім новий документ передбачає деякі зміни.

Виплату соціальної допомоги «800 плюс» і «Добрий старт» привʼязали до обовʼязкового шкільного навчання. Тобто гроші зможуть отримати ті українці, чиї діти навчаються в польських закладах дошкільної освіти чи школах.

Як пояснив віцепремʼєр Польщі Владислав Косіняк-Камиш, рішення ухвалили, бо «були випадки», коли українці отримували соціальну допомогу й після цього поверталися назад в Україну.

Уряд Польщі хоче з 2025 року запровадити новий статус для українців у Польщі – тимчасове перебування до трьох років. Для цього потрібно буде оновити дані в базі PESEL Ukr і подати прохання до воєводи за місцем проживання.

Крім цього, законопроєкт також передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в 300 злотих для військових біженців і скасування компенсації для людей, які надавали українцям житло й харчування.

Тепер законопроєкт мають затвердити в обох палатах польського парламенту, а після цього його має підписати президент Анджей Дуда. Закон має набути чинності до 1 липня 2024 року.

   

Близько 4,3 мільйона українців перебувають у країнах Європи станом на січень 2024 року, згідно з даними Євростату. У Польщі статус тимчасового захисту надали 950 тисячам українців.