Київський окружний адміністративний суд позбавив статусу памʼятки архітектури комплекс пивоварні Шульца 1860 року, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Пивоварний завод заснував німець Йоган-Генріх Шульц 1860 року й передав своєму сину Карлу, будівля розташована на Голосіївському проспекті, 8. Вона є однією з найстаріших броварень міста, а також прикладом промислової архітектури Києва.

У вересні 2023 року історичну будівлю внесли до обʼєктів культурної спадщини Києва, а майно й ділянка колишнього пивзаводу перебувають на балансі «Фонду національного добробуту Криму». Його засновником є благодійний фонд «Астем фаундейшн». Один зі співзасновників – міністр оборони Рустем Умєров.

Рішення позбавити пивоварню стасусу памʼятки прийняв суддя КОАС Сергій Дудін, який у 2023 році дозволив будівництво на місці історичної садиби Маліна (Зеленських) 1890 року, каже Перов.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА, а також Міністерство культури та інформаційної політики України можуть подати апеляційну скаргу на рішення до кінця травня 2024 року.

 

У березні 2023 року громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца.

У травні департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав дозволів на демонтаж будівель і будь-які роботи на території пивоварні Карла Шульца на Деміївці. Крім того, департамент звертався до власника з вимогами зупинити проведення робіт і надати дозвільну документацію.

У жовтні 2023 року історичний комплекс пивоварні Шульца обгородили будівельним парканом. Тоді на паркані не було паспорта обʼєкта чи додаткової інформації.

«Фонд національного добробуту Криму» подав до суду щодо позбавлення статусу памʼятки пивоварню Шульца 7 травня. «У своїй аргументації позивачі зазначають, що такий статус суттєво обмежує їх права власника обʼєкту», пише активіст Дмитро Перов.

Фото: Дмитро Перов