Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник запустив геоінформаційний портал.

Тут зібрали інформацію за всі 38 років діяльності різних структур на території зони відчуження: від науково-дослідницької й навчальної до обліку земельних, лісових, водних ресурсів, коментують у заповіднику.

Можна переглянути, зокрема, медіатеку й цифрову мапу флори й фауни, ландшафтів, туристичних маршрутів і памʼяток Чорнобиля. Додали й архівні наукові видання про те, як аварія на ЧАЕС вплинула на людей і довкілля, а також про ліквідацію її наслідків і діяльність заповідника. Геопортал доступний за посиланням.

   

Український режисер Олексій Радинський зняв документальний фільм «Чорнобиль 22» про тимчасове перебування Чорнобильської атомної станції в російській окупації. Короткометражна стрічка заснована на свідченнях працівників ЧАЕС і зони відчуження. Ми переглянули фільм і поговорили з Олексієм Радинським про процес знімань у Чорнобилі й те, як ЧАЕС стала важливим чинником у перемозі Збройних сил України в битві за Київ.

 

Редакція The Village Україна також запитала в українських науковиць, що сталося з бактеріями, які зберігалися в лабораторіях у Чорнобильській зоні відчуження, як зараз працюють обсерваторії і як це – евакуювати семеро ведмедів із Київської області.

Обкладинка й фото: Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник