Наступний фестиваль «Книжкова країна» пройде на ВДНГ з 26 по 29 вересня. Організатори вже почали підготовку до фестивалю й обіцяють «ще більше цікавих гостей й активностей».

Перша «Книжкова країна» на ВДНГ пройшла з 25 по 28 квітня. Там зібрали 100 видавництв і провели 324 події, серед яких дискусія про терапевтичне письмо з Іреною Карпою, презентація платівки Qirim від Jamala, а також зустріч з Олександром Тереном і представлення його книги «Історія впертого чоловіка».

За оцінками організаторів, удалося продати близько 85 тисяч книжок. Фестиваль відвідали понад 68 тисяч людей. Середній вік відвідувачів становив 31 рік, а третина аудиторії – це школярі й студенти, кажуть організатори. Крім того, майже 60% відвідувачів вказали, що раніше ніколи не були на книжкових подіях.

Які книжки купували найчастіше?

  • «Так ніхто не кохав», «Задивляюсь у твої зіниці» (Василь Симоненко), «Триста поезій» (Ліна Костенко) від «А-ба-ба-га-ла-ма-га»;
  • «Голлі» (Стівен Кінг), «Маленький друг» (Донна Тарт), «Останній спадок» (Андрій Новік) від «КСД»;
  • «Я бачу, вас цікавить пітьма» (Ілларіон Павлюк), «Культ» (Любко Дереш), «Спитайте Мієчку» (Євгенія Кузнєцова) від «Видавництва Старого Лева»;
  • «Вірші з бійниці» (Максим Кривцов), «Есенціалізм» (Ґреґ Маккеон), «Одного разу воїн — воїн назавжди» (Чарльз Гоуґ) від видавництва «Наш формат»;
  • «Вілла з Сан-Фурсиско» (Ярослава Литвин), «Покора» (Щепан Твардох), «Діана. Справжня історія з її вуст» (Маріо Варгас Льоса) від «Фабули»;
  • «Полон» (Валерія «Нава» Суботіна), «Доктор Серафікус» (Віктор Домонтович), «Місто» (Валер’ян Підмогильний) від «Фоліо»;
  • «Кохання в мозку» (Алі Гейзелвуд), «Конотопська відьма» (Григорій Квітка-Основʼяненко), «Моя темна Ванесса» (Елізабет Рассел) від Vivat.

Однією з найпопулярніших стала бібліотерапевтична локація, де психологиня з бібліотекаркою виписували «рецепти на книжки» на запит відвідувачів. Усього в межах проєкту видали 350 рецептів, здебільшого на художню й психологічну літературу.

«Загалом ми отримали позитивні відгуки як від учасників, так і від відвідувачів «Книжкової країни». Видавництва зазначили, що фестиваль перевищив їхні очікування, а понад половина аудиторії заявила, що планує більше читати. І це, здається, найголовніше», – коментує керівниця проєкту Людмила Фіть.

Крім того, на фестивалі відбулася низка благодійних заходів і зборів: акції влаштовували благодійний фонд «Рій», Azov.One, «Культурний десант», ГО «Реформація», «Гуркіт». Усього вдалося зібрати понад 250 000 гривень, а також 350 книжок у межах проєкту «Книга на фронт».

   

Перший фестиваль «Книжкова країна», де представили літературу від понад 100 видавництв, пройшов на ВДНГ з 25 до 28 квітня. Ми розповідали, як зорієнтуватися на фестивалі і які події варто відвідати.

обкладинка й фото: «Книжкова країна»