ГО «Україна Інкогніта» почала оцифровувати садибу Терещенків, що на бульварі Шевченка, 34, у Києві.

У цій будівлі раніше працювало Міністерство шляхів сполучення УНР, а у листопаді 1918 року тут створили Директорію УНР, розповідають у команді.

Роботу проводять у рамках проєкту створення цифрових копій об'єктів культурної спадщини Києва за підтримки ДОКС, утім поки що усе роблять власним коштом, кажуть в організації.

   

Садиба Терещенків – білий особняк на бульварі Тараса Шевченка, ліворуч від готелю Hilton, стоїть закинутий уже понад 15 років. Він був побудований у 1874–1875 роках і є пам’яткою архітектури місцевого значення. У різний час у період 1879–1903 років в маєтку жила родина Терещенків – нащадків роду промисловців і меценатів.

У 2020 році департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив для садиби Терещенків проєкт «реставрації з пристосуванням під офісні приміщення». Захисники садиби Терещенків цей проєкт не схвалюють, адже він передбачає втручання в будівлю, яка є пам’яткою архітектури.

У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю в комунальну власність, відтоді тривав розгляд справи. Уже в грудні 2023 року садибу повернули у власність міста й планували відреставрувати.

Детально про будівлю й судовий процес довкола неї ми розповідали тут.

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: «Україна Інкогніта»