Укрпошта випустить марки з кримськотатарською й харківською вишивками до Всесвітнього дня вишиванки, який відзначають 16 травня.

Марка із зображенням вишивки Харківщини

Там буде зображений фрагмент вишивки жіночої сорочки 19 століття з півниками на рукавах. Цих тварин вважають символом сонця, світла й пробудження життя, кажуть в Укрпошті. Дизайн розробила Оксана Шуклінова. Серію з вишивкою Харківщини почали у 2018 році.

Марки із зображенням кримськотатарської вишивки

На марці, що зображує вишивку Криму, покажуть жіночу шаль на голову під назвою марама (середина 19 століття). Вишивка виконана в традиційній техніці qasnaq («к’аснак») із використанням металізованих (золотих) і шовкових ниток по домотканому полотну. Випуск здійснюватимуть за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу й ГО «Ель Чєбєр».

Тираж обох марок буде становити 800 000 примірників. Погашення марок відбудуться в Києві (16 травня) і Харкові (17 травня). Їх можна передзамовити за посиланням.

Крім марок, 16 травня Укрпошта також випустить художні конверти, де буде зображений орнамент із традиційного чоловічого весільного пояса «Учкур» (кінець 19 – початок 20 століття) і зразок вишивки рушника кінця 20 століття на Харківщині (село Колонтаїв Краснокутського району).

«Її обмінювали на хліб, щоби вижити. Під час депортації її закопували в землю, щоби зберегти нащадкам. Закладених у неї сенсів боялися вороги. Вишиванка – не лише про красу», – коментують в Укрпошті.

   

Укрпошта продаватиме на аукціонах «Prozorro. Продажі» посилки, які не забрали за пів року. Це будуть нерозпаковані посилки, з яких видалять адресну інформацію. Крім того, покупці не знатимуть, що містять посилки до оголошення результатів аукціону.

Обкладинка й фото: Укрпошта