У новій рубриці «Що ти…?» ми говоримо з українськими митцями про їхні вподобання в тій галузі, де вони працюють. Пряму мову героїв зберігаємо.

У другому матеріалі серії фронтмен інді-гурту Blooms Corda Данило Галико розповів The Village Україна про український андеграунд і Тернопіль як окрему колиску українських інді-музикантів. Крім треків, що ввійшли в найкращі десять, Blooms Corda також радить послухати українських співачок нової хвилі, зокрема «Суцільну невдачу», «Артистку Чуприненко» й Promsonya, а також рок-гурти «Пропаща сила» й Hliborob.

The Artistic Rats, Adele Kurat – Пес

The Artistic Rats – Пес (feat. Adele Kurat)

The Artistic Rats – це тернопільський панк-рок гурт, що сам описує себе двома словами: «упертість і нахабність». «Пес» – один із синглів гурту, що випустили у 2021 році разом із тернопільською інді-співачкою Adele Kurat.

Данило Галико: Давно кажу, що Тернопіль – окрема колиска чарівних українських інді-музикантів. Просто зацініть цей трек.

Charles Mingus – II B.S.

Charles Mingus – II B.S.

Чарльз Мінґус – легендарний американський джазовий контрабасист, який попрацював з такими мастодонтами, як Чарлі Паркер, Дюк Еллінґтон, Гербі Генкок і Жако Пасторіус.

Данило Галико: Один із тих треків, які ти вмикаєш, щоби створити собі відповідний настрій.

Layuchi Kvity – Новий ідеал

Layuchi Kvity – Новий ідеал (Live at Otel)

«Лаючі квіти» – це київський нойз-поп гурт, що називає себе представником «тусовочно-концертного» андеграунду.

Данило Галико: Щось є заспокійливе й оптимістичне в цьому постапокаліптичному творі.

Typeled – Не шкода

Typeled – Не шкода

Typeled – це музичний проєкт Пилипа Дьяченка зі Словʼянська, який уже випустив дебютний альбом «Паперові міста» й кілька мініальбомів і синглів, зокрема «Знак» із Drimandr.

Данило Галико: Коли слухаю цю пісню, уявляю, як я їду на велосипеді дачною дорогою в безхмарний липневий день.

Ligeti Quartet & Anna Meredith – Haze (String Quartet Version)

Ligeti Quartet & Anna Meredith – Haze (String Quartet Version)

Ligeti Quartet – це сучасний квартет, що пише класичну музику, натхненну австрійським композитором угорського походження Дьордем Лігетом. Трек Haze записали спільно із шотландською композиторкою Анною Мередіт, яка також робить електронну й акустичну інді-музику.

Данило Галико: Останнім часом слухаю багато класичної музики, й ось перше, що згадав.

Lou Reed – Walk On the Wild Side

Lou Reed – Walk On the Wild Side

Луд Рід – легендарний американський музикант і поет, співзасновник гурту Velvet Underground, який продюсував Енді Воргол, а також автор пісні Perfect Day. Вона ввійшла в альбом Transformer разом із Walk On the Wild Side.

Данило Галико: Один із яскравих прикладів магії в музиці. Трек, який я можу слухати з року в рік і який щораз огортає мене своїм теплом.

Sault – The Circle

Sault – The Circle

Sault – сучасний британський гурт, що міксує ритм-енд-блюз, госпел і диско з переосмисленим грувом 1980-х. Крім стримінгів, усі пʼять альбомів колективу можна завантажити на їхньому вебсайті. Перший лайв-виступ Sault зіграли аж у грудні 2023-го, на сцені до них доєднались Майкл Ківанука та Little Simz.

Данило Галико: Один із найулюбленіших музичних проєктів сучасності. Дуже підкупає те, що ми поки що так мало про них знаємо.

Vanishing Twin – The Conservation of Energy

Vanishing Twin – The Conservation of Energy

Vanishing Twin – рок-тріо з Лондона, яке поєднує поп із психоделічним джазом, краут-роком і бразильськими ритмами.

Данило Галико: Справжнє свято музики та звуку від британського тріо.

Ama Mamma – Лафа

Ama Mamma – Лафа

Ama Mamma – українська реперка, яка намагається звучати, як Doja Cat.

Данило Галико: Чи не здається, що в цього українського треку має бути набагато більше прослуховувань? Давайте йому в цьому допоможемо!

Alejandro Bravo – Always Something There to Remind Me

Alejandro Bravo – Always Something There to Remind Me

Alejandro Bravo – співак мексиканського походження, який у 1971 році записав у власній домашній студії свій перший і єдиний альбом. Увесь реліз – це вокал під акустичну гітару з текстами про кохання.

Данило Галико: Буває так, що артист випускає лише один альбом за всю карʼєру, але такий, що вартий декількох. Тим більше, коли в ньому є така пісня.