Сучасний погляд на релігійні догми в Малому театрі, полігамний Гриць у Молодому театрі, розширена версія Intermezzo Михайла Коцюбинського в театрі Франка й секрети громадських вбиралень із музикою Florence + The Machine у ProEnglish Theatre: зібрали вистави, які варто відвідати в травні.

 Як драматург із Бродвею ставить п’єсу українською в Театрі на Подолі. Інтерв’ю з Річардом Нельсоном

«Сумнів»

Підозри в католицькій школі

1964 рік, влада США щойно ухвалила закон про громадянські права, який забороняє будь-яку дискримінацію за ознакою раси, кольором шкіри або релігійних переконань. Єдиний чорношкірий учень навчається в католицькій церковній школі в Бронксі. Сестра милосердя Алоізіус Бʼювер має сумніви щодо отця Флінна: їй здається, він приділяє забагато уваги вихованню цього учня. 

П’єса, яку ставить актор театру Юрій Кулініч, має вирішити, за чим правда – «святою інтуїцією» чи «сучасними поглядами на релігійні догми». Це постановка за твором американського драматурга Джона Патріка Шенлі.

   

Коли: 18 і 19 травня

Де: Український малий драматичний театр, вулиця Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

   

«Зілля»

Грицю не варто йти на вечорниці

Драму про кохання юнака до двох дівчат одночасно поставить режисерка Олександра Меркулова («Острів любові», «Попіл», «Жага моря» в Молодому театрі). В основі постановки – повість Ольги Кобилянської «В неділю рано зілля копала», а сюжет повісті базується на пісні Марусі Чурай «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці».  Хлопець уже має наречену Настку, але зустрічає «гонорову і красиву, мов русалку», Тетяну. «Жаль одну покидати, а шкода й другу лишати», – каже Гриць, якого, очевидно, не очікує хепі енд.

   

Коли: 9 і 22 травня

Де: Київський національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

   

Intermezzo

«Коцюбинський підглядає за твоїми справжніми пристрастями»

Три історії, пов’язані новелою Intermezzo Михайла Коцюбинського, втілить режисерка Вероніка Літкевич. Герой, не здатний витримувати «шалений тиск життя», бере собі паузу й протягом перерви «еволюціонує» від цілковитої байдужості й роздратування до співчуття й співтворення для суспільства.

   

Коли: 28 й 29 травня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Франка, 3, станція метро «Хрещатик»

   

«Полковник і птахи»

«Може, увесь світ з’їхав із глузду, коли докотився до пекла війни?»

Дія постановки відбувається під час Балканської війни. За сюжетом, пацієнтів психдиспансеру, розташованого в горах, покинули напризволяще в час, «коли й здоровим людям непереливки». Один показ вистави вже провели пів року тому, але тепер її поставить литовський режисер Андріюс Дарел на новій сцені, де майже втричі більше глядачів. Також змінили сценографію вистави й додали ще один акторський склад. 

   

Коли: 18 й 26 травня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

Human Wrongs

Історія трансжінки, яка шукає прихистку в громадському туалеті

Це постановка про секрети громадських вбиралень, страх і сором через суспільне несприйняття й водночас насолоду від життя. Її ставлять за п’єсою Overflow британського артиста й письменника Тревіса Алабанзи й з музикою Florence + The Machine.

   

Коли: 24 й 26 травня

Де: ProEnglish Theatre Hub, вулиця сімʼї Бродських, 3

   

«Так казав Заратустра»

«Те, що стало каменем, повинно знову стати живим»

Скільки життів потрібно прожити, щоб опинитися хоча б на середині шляху від звіра до надлюдини, досліджуватиме студентський театр від ЦСМ «Дах». Обіцяють «театральні уроки від Фрідріха Ніцше».

   

Коли: 5 травня

Де: Центр сучасного мистецтва «Дах», вулиця Велика Васильківська, 136, метро «Либідська»

   

«В Португалії зараз тепло»

«Про те, як ми існуємо вдома і що відчуваємо»

Щирий і трагікомічний сюжет про подружжя Шпаків і їхню сусідку Галю український драматург Олександр Володарський написав у 2023 році. Вийшла реалістична й, як-то кажуть, «життєва» п’єса про українців сьогодення.

   

Коли: 11 й 12 травня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

   

«Пан Коцький»

Дід Панас залишив ледачого кота в лісі, але той не розгубився

Комедійну п’єсу за мотивами українською народної казки для сімейного перегляду ставить студія Plastilin, де грають і дорослі, і діти. Тож її радять для сімейного перегляду, щоби разом згадати про прості й потрібні людські цінності: дружбу, доброту, мир, а також моменти щасливого дитинства.

   

Коли: 19 й 26 травня

Де: Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

   

«Зоряний хлопчик»

Що буде, якщо дуже зазнаватися

Лісоруб знаходить хлопчика на галявині зимового лісу й забирає до себе. Усі довкола захоплюються красою хлопчика, і, користуючись цим, він чинить багато зла. Тоді хлопчик стає «найпотворнішим у світі» й починає думати, як повернути красу й чи пробачить його мама. Історію про примирення з власними демонами розкажуть у декораціях зачарованого лісу з хижими воронами й відьомською магією. Вистава призначена для глядачів старше дев’яти років.

   

Коли: 10 й 12 травня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15–17, метро «Хрещатик»