Уряд Латвії може ухвалити рішення про відмову від російської мови як другої іноземної в загальній освіті, пише Delfi.

Відповідно до програми, з 2026–2027 навчальних роках пропонуватимуть учням обрати другу іноземну мову серед офіційних мов ЄС, країн-членів Європейської економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту.

Зараз у школах Латвії вивчають англійську мову як першу іноземну, а другу мову починають вивчати з кінця початкової школи. Російську викладають у майже половині шкіл країни через дефіцит вчителів інших мов. У деяких навчальних закладах альтернативи не пропонують.

Упродовж двох тижнів до освітнього відомства Латвії надійшло понад 300 звернень проти поступової відмови від російської мови. Серед основних причин – побоювання, що діти будуть обмежені у вивченні рідної мови й повинні самі вирішувати, яку мову їм вивчати.

 

Близько чверті українців вважає, що російська мова може стати офіційною в регіонах, де більшість цього бажає. Лише 3% українців вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. Дослідження провели в лютому 2024 року методом телефонних інтервʼю.