В Одесі встановили фігури лева й орлів на фасаді будинку Луцького, який розташований на розі вулиці Маразліївської й провулку Нахімова, пише «Думська».

Відновлення скульптур профінансував власник частини приміщень у будинку Олександр Варваренко. Їх копії виготовив скульптор Юрій Янакій у 2020 році, проте міська влада не давала дозволу на їх встановлення. Також у будинку відновили головний вхід і парадну, а проєкт реставрації будинку тричі подавали до міськради.

Будинок Луцького збудували в 1902–1903 роках за проєктом архітекторів Мойсея Лінецького й Самуїла Гальперсона. Тут було розташоване відділення Дворянського й Селянського банків, а також жили письменник Олександр Купрін і вчений-гідравлік Василь Пінегін.

Кутова частина будівлі була прикрашена скульптурою лева, а пілони – орлами. За радянських часів більшість декору будівлі було втрачено, зазначає «Думська».

 

На Подолі планують відреставрувати кам’яницю київського війта (керівник місцевого управління), яка відома як будинок Яна Биковського. У межах реставрації підрядник має укріпити основи стін будівлі, здійснити ремонт штукатурки ніш і внутрішніх стін.

Фото: «Думська»