Цвітіння рослин – це не лише сезон для спостережень за природою чи гарних фото, але й час для сезонної алергії, або полінозу, – алергічної реакції на пилок рослин. Цей сезон уже почався й триватиме до осені. Змінюватимуться лише алергени: навесні цвітуть дерева, улітку – злаки й бур’яни, а восени – більш пізні рослини, як-от: амброзія і полин.

Редакція The Village Україна запитала в сімейної лікарки й алергологині, які симптоми можуть свідчити про сезонну алергію, як виявити перехресну алергічну реакцію (на кілька алергенів одразу) і коли потрібно звертатися до лікаря.

 Ілюстрації: Анна Шакун

   

 

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти «Свій. Док»

Віра Сем’янчук

дитяча лікарка-педіатр, алергологиня-імунологиня, керівниця клініки Vise в Івано-Франківську, кандидатка медичних наук і доцентка Івано-Франківського національного медичного університету

 

   

Які можуть бути симптоми сезонної алергії

Якщо коротко, то алергія – це ненормальна реакція імунної системи на речовини, які зазвичай є нешкідливими. Ці речовини називають алергенами. Отож, імунна система людини, яка має алергію, помилково ідентифікує нешкідливі речовини як небезпечні. Як правило, алергія виникає під час повторного контакту з алергеном – потрібно принаймні два тижні, щоби виробився специфічний імуноглобулін Е, який далі, контактуючи з алергеном, може давати симптоми алергії, пояснює алергологиня Віра Сем’янчук.

Найбільш поширені алергени: пилок (сезонна алергія), пилові кліщі, лупа домашніх тварин, спори плісняви, харчова алергія, певні продукти харчування, укуси комах, латекс, ліки.

Сезонну алергію часом можуть називати «сінною лихоманкою» або алергічним ринітом за типом алергічної реакції. Алергічний риніт може мати такі симптоми: чхання, нежить, закладеність носа, свербіж, сльозотеча, подразнення чи набряк горла. Але його може викликати не лише пилок рослин, а й, наприклад, спори плісняви.

Можливі симптоми сезонної алергії:

– часте й повторюване чхання

– нежить, закладеність носа й навіть втрата нюху

– постназальний нежить (надлишок слизу може стікати по задній стінці глотки й спричиняти постійне подразнення, що може призвести до кашлю)

– свербіж у горлі й кашель

– свербіж в очах і сльозотеча

– закладеність вух

– загальна втома

 

Перебіг алергії може бути дуже різний: наприклад, зараз людина відчуває незначні симптоми, а за рік – більш виражені. Часом симптоми турбують настільки, що людина з алергією просто не може вийти з дому. 

Перебіг залежить від багатьох факторів, наприклад зміни клімату. Якщо весна й літо більш холодні, то пилок поширюватиметься менше, а більш теплий клімат сприяє важчим симптомам, пояснює алергологиня Віра Сем’янчук.

Як зрозуміти, на що саме у вас алергія

Одна з найбільш поширених алергій навесні на березу, улітку – на тимофіївку, на початку осені – на амброзію, а в тепліших областях – на полин, каже алергологиня. «Люди питають, чому в мене нежить, якщо береза ще не цвіте?» Так відбувається тому, що пилок може розноситися на великі території. Навіть якщо в регіоні немає цвітіння, а в сусідньому є, то пилок може розноситися й давати прояв алергії. Теплий сезон настає в одних регіонах швидше за інші, тому прояви можливі й тоді, коли ви живете біля більш теплого регіону», – коментує Віра Сем’янчук.

Алергологиня зауважує, що часто люди реагують на кілька алергенів одночасно. Тож може також виникати перехресна алергія – не лише на відомий алерген, але й на споріднені, які мають подібну білкову структуру.

Це може бути алергія на цвітіння інших рослин (наприклад, якщо є алергія на березу, то може бути на вільху й тополю), на ліки, які виготовляють із рослин, на мед або на їжу. Наприклад, за тої самої алергії на березу в людини, яка вживає сирі яблука, моркву, селеру чи фундук, може з’явитися оральний алергічний синдром – відчуття печіння в роті, свербіж піднебіння, набрякання язика й губ, розповідає алергологиня.

   

Часто люди реагують на кілька алергенів одночасно

   

Зазвичай ці симптоми не сильно виражені й не потребують терапії. Достатньо просто уникати продуктів, на які є перехресна алергічна реакція (але не варто робити це профілактично, якщо немає реакції на певні продукти, а є лише припущення). До того ж у разі алергії на березу перехресний алерген втрачає властивості, якщо його термічно обробити (тобто їсти не сирі яблука, а печені). 

Визначити, на що саме може бути перехресна алергія, буває важко, але можливо, наприклад, за допомогою молекулярної діагностики. Приблизно зрозуміти, яких «перехресних двійників» можуть мати алергени, можна за допомогою таблиці (у лівій колонці треба обрати алерген, до якого ви чутливі, а в правій відобразиться перехресний у продуктах харчування й інших пилкових рослинах). Крім того, на цьому сайті можна знайти карту, яка показує періоди цвітіння рослин у різних регіонах України.

Як відрізнити сезонну алергію від застуди чи ГРВІ

Якщо застуда чи ГРВІ протікають без температури, відрізнити їх від сезонної алергії може бути важко, бо прояви схожі, каже Віра Сем’янчук. Основна відмінність у тому, що за ГРВІ чи застуди симптоми через сім або десять днів починають спадати, а за алергії цього не відбувається, якщо алерген продовжує діяти на людину, зауважує сімейна лікарка Віолетта Лійка. Також вірусному захворюванню передує контакт із вірусом.

 

 

   

Те, чого робити не потрібно – бігти й здавати самостійно тести, які допоможуть визначити, на що саме алергія

   

Що робити, якщо є підозра на алергію

Спочатку про те, чого робити не потрібно – бігти й здавати самостійно тести, які допоможуть визначити, на що саме алергія. Це не потрібно робити тому, що таких тестів існує багато видів і часто вони доволі дорого коштують, пояснює сімейна лікарка Віолетта Лійка.

Тому спочатку краще піти до алерголога, який допоможе визначити, які саме методи алергодіагностики будуть найбільш інформативними в конкретному випадку. Є основні й додаткові методи такої діагностики. Тобто це не лише шкірні проби (прик-тести) або молекулярний аналіз крові, а й, наприклад, спірометрія [визначення фізіологічних об’ємів легень і швидкості повітряного потоку під час видиху; спірометрію роблять, зокрема, за підозри на бронхіальну астму, яка може бути одним із проявів сезонної алергії].

Чи можна лікувати алергію самостійно або з сімейним лікарем

Найважливіше, що треба пам’ятати, що за алергії існує симптоматична й лікувальна терапія, наголошує сімейна лікарка Віолетта Лійка. На практиці це означає, що люди, які мають незначні прояви алергії про це знають, можуть самі собі призначити симптоматичне лікування й скорегувати його із сімейним лікарем. 

Це можуть бути антигістамінні препарати [зменшують вплив гістаміну – речовини, яку імунна система виробляє у відповідь на алерген], краплі в очі або ніс, інгалятори за кашлю, уточнює алергологиня Віра Сем’янчук. Якщо, умовно, одна таблетка знімає симптоми, то цього може бути достатньо. Але таке лікування знімає симптоми лише на певний період часу.

   

 Терапія може не вилікувати людину повністю, але ввести в дуже тривалу ремісію

   

Щоби саме лікувати алергію, потрібна специфічна терапія, яку призначає алерголог. Наприклад, застосовують АСІТ, тобто алерген-специфічну імунотерапію: пацієнту вводять алергени, починаючи з малої концентрації й поступово збільшуючи дозу, що виробляє стійкість до цього алергена. Також алерголог може призначити гормональну терапію. Терапія може не вилікувати людину повністю, але ввести в дуже тривалу ремісію, коли людина не відчуває або майже не відчуває симптомів, каже сімейна лікарка Віолетта Лійка.

Препарати проти алергії можуть викликати сонливість. Що робити, якщо протягом дня треба за кермо чи просто потрібна концентрація?

Сонливість можуть викликати антигістамінні препарати першого покоління («Тавегіл», «Супрастин», «Димедрол», «Феністил»). Це не значить, що їх не можна застосовувати – просто треба пам’ятати, що вони викликають ефект седації, розповідає алергологиня.

Антигістамінні препарати нового покоління («Лоратадин», «Дезлоратадин») зазвичай не викликають сонливості, але деяких людей однаково може потягнути в сон після вживання таких препаратів. Щоби зменшити сонливість, варто вживати антигістамінні під вечір. Ще один варіант замість антигістамінних застосовувати препарати, які діють місцево (краплі в очі, спреї для носу, інгалятори) і не мають седативного ефекту.

Чи може алергія минути сама собою

Якщо коротко, то так. Є випадки, коли алергія може зникнути з віком. Найчастіше це трапляється тоді, коли організм перестає контактувати з алергеном. Але іноді симптоми можуть послабитися на кілька років, а потім знову посилитися за певних факторів, пояснює Віра Сем’янчук.

 

   

Важлива базова гігієна, тобто гігієна слизових оболонок тіла й одягу

   

Уникати алергену не вдається. Як полегшити собі життя?

Так, якщо людина має алергію на кішок чи собак, то вона просто може уникати контакту з алергеном. Але в разі алергії на пилок рослин чи пилові кліщі це майже нереально, каже Віра Сем’янчук.

Не менш важлива базова гігієна, тобто гігієна слизових оболонок тіла й одягу, зауважує сімейна лікарка. Докладніше почитати про одяг, житло й побут для алергіків можна за посиланням.

Дії, які допоможуть зменшити симптоми алергії й поліпшити самопочуття (рекомендації від МОЗ й алергологині)

– одразу після того, як прийшли додому, змінити одяг і прийняти душ: багато алергенів осідає на одязі, волоссі й шкірі

– не сушити одяг і постіль на відкритих балконах чи на вулиці

– не відкривати вікна в період цвітіння, щоби пилок не потрапив у приміщення

– використовувати фільтри для очищення повітря вночі

– носити маску на вулиці – вона допоможе зменшити кількість пилку, який можна вдихнути

– залишатися вдома, якщо сильний вітер (він розносить пилок)

– уникати прогулянок із 10:00 до 15:00 (у цей час фактори впливу особливо активні)

– частіше проводити вологе прибирання в приміщеннях 

Що буде, якщо не лікувати алергію

Як мінімум, страждатиме якість життя, бо доведеться жити з постійно набряклим горлом і носом, із якого течуть шмарклі, каже сімейна лікарка Віолетта Лійка. Навіть легка алергія може призвести до розвитку бронхіальної астми, додає алергологиня:

«Є випадки, коли алергія дуже легко протікала роками, а потім розвинулася бронхіальна астма. Тому бажано не нехтувати симптомами, а звертатися до алерголога й визначати тактику лікування, підбирати специфічну алергоімунотерапію, яка допоможе суттєво зменшити чи повністю зняти симптоми», – коментує Віра Сем’янчук.

   

Навіть легка алергія може призвести до розвитку бронхіальної астми

   

Існують також важкі алергічні реакції, як анафілаксія або набряк Квінке, коли імунна система надмірно реагує на певний алерген (продукти харчування, укуси комах, латекс, ліки). Найпоширеніші симптоми: набряк обличчя, губ, язика, утруднене дихання, відчуття стиснення в грудях, прискорене серцебиття, низький тиск, кропив’янка, почервоніння чи блідість шкіри. Людина також може втратити свідомість. Це стани, коли навіть за мінімальних подразників можна не вижити, настільки швидко розвивається каскад симптомів. У таких випадках важливо невідкладно надати медичну допомогу – вколоти адреналін і викликати «швидку».